9 малко известни факта за парфюмите

9-FAKTI-ZA-PARFIUMITE

Изкуството на създаване на парфюми датира още от времето на Египет и е преминало през някои множество трансфoрмации до наши дни. Ето защо подбрахме някои интересни и любопитни факти за парфюмите, които може са неизвестни за вас:

Не впръсквате парфюма там, където трябва

Вашата коса, а не вашата кожа, трябва да бъде мястото, което да пaрфюмирате. Тъй като скалпът ви е по-мазен от кожата, той би могъл да задържи аромата за по-дълго време, в сравнение с останалите участъци от тялото ви. Освен това косата ви винаги е в движение, така че тя разпръсква аромата по-лесно.

Носът ви свиква с аромата

Тъй като носът ви свиква с аромата, който използвате, ще можете да го усещате само през първите минути след парфюмирането. Или след като съзнателно решите да му обърнете внимание. Затова не прекалявайте с парфюма. Околоните със сигурност ще го усетят.

За мускуса

Знаете ли, че мускусът представлява червено-кафяво вещество, което се отделя от мъжките мускусни елени, наричани още кабарги. Тъй като, за да се добие мускусът, трябва еленът да бъде убит, (а в момента той вече е застрашен вид!), в парфюмерийната индустрия използват все по-често негов синтетичен заместител.

Аромат на цигари

През 1921г. Molinard пуснали парфюм, наречен Habanita, който представлявал аромат за цигари. Поставял се в чантата или цигарената кутия, или дори директно върху самата цигара в за „хубав, траен аромат“. А вие си мислите, че електронните цигари са добри!

Нос за милиони

Жан Карл, прочут френски парфюмерис, който създаде аромати като Miss Dior, казва, че е застраховал носа си за един милион долара.

Жасмин...може би

Много жасминови нотки в ароматите в действителност са произведени чрез синтетичнен материал, наречен индол. Той се извлича от...въглищен катран. Когато концентрацията от него не е твърде силна, той има приятен аромат на цветя.

За любителите на бекона

Бихте ли могли да се насладите на храната си, без да я консумирате? Може би през 1920г. един касапин от Париж си е задавал същия въпрос. Той осъзнал, че може да повдигне настроението на своите клиенти, като смеси 11 вида етерични масла в комбинация с есенция от бекон и създал Bacōn от Fargginay.

Скъп вкус

Най-скъпият парфюм в света е Imperial Majesty Clive Christian на цена от $ 215.000. Но той е много повече от един невероятен аромат. Той е лукс и разкош. Гърлото му е направено от 18-каратово злато, а в горната част на шишето се намира 5-каратов диаманд. От този парфюм се произвеждат само 5 броя годишно.

Скромно начало

Chanel No. 5 е сред най-продаваните парфюми в последните деситилетия. Дори неповторимата Мерилин Монро нескрито заявявала, че го слага в леглото за едно вълуващо начало. Майката на Коко Шанел била перачка, така че миризмата на сапун и чиста кожа се запазила в съзнанието на момичето през годините. След години Ърнест Бюкс представил на Коко Шанел 10 парфюма, а Chanel No. 5 бил първият, който тя избрала от тях. Може би защото в него се съдържало алдехид - компонент от органично съединение, което миришело на сапун.

Напишете вашия коментар