Как се произвеждат парфюмните съставки?

izvlichane-na-eterichni-masla
Зад всяка бутилка с парфюм се крие сложен продукт, изискваща упорита работа от концепцията до производството му. Една от най-трудните задачи е да се осигурят подходящите съставки, независимо дали това са  природни суровини, или изкуствено синтезирани ароматни съставки. Но как се получават те? Основните и предпочитани  техники за извличане на ароматни съединения включват пресоване, дестилация и екстракция. Нека да видим какво се крие зад тези термини.

Пресоване

Забелязали ли сте малките капчици, които се разпръскват във въздуха от кората на портокала по време на изстискването му и които бързо се изпаряват? Това се постига благодарение на натиска, който оказвате върху кората, и който се нарича пресоване.  Този процес  помага  за освобождаването на аромата и е сред най-старите методи за извличане на ароматни есенции.
Чрез използване на налягане в машините, които първоначално се управлявали ръчно, а днес са автоматизирани, суровината се притиска до получаването на етерично масло. Това е най-предпочитаният метод за извличане на масла от кората на цитрусови плодове (бергамот, грейпфрут, лимон, портокал, мандарина …).

Дестилация

Този процес е познат  от дълбока древност и все още се прилага при някои растения. Разработен е за първи път през Средновековието, популяризиран е от арабските алхимици и се използва за извличане на етерични масла от някои по-устойчиви растения  като розата, при които пресоването не е подходящо.
Дестилацията е процес на отделяне на съставните вещества от течна смес чрез изпаряване и кондензация. Най-разпространена е  парната дестилация, при която пара от вряща вода преминава през суровината за 60-100 минути, извличайки от нея повечето летливи ароматни съединения. След отделянето на етеричното масло, останалата след кондензацията вода все още продължава да съдържа в непокътнат вид някои ароматни съставки и се нарича хидрозол (или воден дестилат). На дестилация се подлагат множество билки и зелени растения като мента, босилек, лавандула, палмови листа, здравец и евкалипт.

eterichno-maslo

Екстракция

Екстракция е метод за извличане на ароматните вещества от растенията,който бил широко разпространен в парфюмерийната столица на света – град Грас, намиращ се в южната част на Франция. Екстракцията е ценена  заради факта, че чрез нея може да се „улавя” опияняващият аромат на нежни цветя като жасмина и туберозата, който изчезва при дестилация.
Цветовете се поставят в мазнина, в която се държат докато омекнат и достигнат точката на ароматно насищане.  Съществуват две разновидности на техниката: студена екстракция  и гореща екстракция в зависимост от това дали мазнината, която се използва, е затоплена или не. Днес екстракция е заменена от други, не толкова скъпи методи.
 

 

Напишете вашия коментар