Lalique или как един бижутер създава изключително популярна марка парфюми

Създател на известната по цял свят марка е французинът Рене Лалик, който започнал собствена кариера като бижутер, но с времето прехвърлил вниманието си в света на ароматите. Способностите на роденият през 1860 г., младеж да рисува изтънчени детайли за скъпоценности били забелязани от парижки бижутер и той го взел за свой помощник. Лалик  предпочитал да изработва изящни малки бижута. Първото му изделие във вид на пеперуда покорило публиката. Световната слава застигнала Лалик, когато негова клиентка станала Сара Бернар. Великата актриса излизала на сцена с изящните колиета на Лалик. През 1889 г., Рене Лалик отворил ателие, а гаранция за качеството и уникалността на бижутата бил собственият му подпис.  Сравнявали го с Фаберже, но майсторът не се задоволил от постигнатото. Продължил с оформянето на фонтани, създаването на дизайнерски статуетки и дизайн на кораби. Стъкло, дърво, кристал, черупка от костенурка и седеф са някои от материалите, използвани за шедьоврите на Лалик. Първият си магазин в Париж открива през 1905 г.,а  две години по-късно получил предложение от Франсоа Коти да изработва флакони за неговите парфюми. Така флаконите били ценни сами по себе си и след изразходването на парфюма. По този начин започнал нов период в живота на Лалик, довел до създаването на модна къща Lalique. Истински разцвет в модната къща настъпва през 1992 г., когато парфюмерията Lalique става изключително популярна.

Парфюмите на Lalique

При създаването на ароматите Lalique се използва технологията „сатинаж“. Основното за нея е, че се създават парфюми, които разкриват аромата си по различен начин върху различната кожа. 
Първият аромат е  Lalique de Lalique, който ухае на мускус и цветя. Композицията включва нотите на бяла роза, ирис и жасмин. Нежността на този парфюм хармонира с изтънчената красота на флакона  – стъклена сфера, украсена с пеперуди. 
Един от най-известните парфюми на марката - Lalique Amethyst  носи неописуем възторг с нотите си от малини, къпини и френско грозде. Lalique Encre Noire  е сложна и много чувствена композиция. Внимателно подбрани цветни ноти, съединени в един букет от оттенъка на ветивер, подчертават неповторимостта на аромат, свеж като зелена гора. Благоуханната композиция започва с оттенъци на сицилиански бергамот и тънък аромат на фрезии. Сърцето на парфюма се състои от прекрасна турска роза и китайски османтус, който оставя сладкия привкус на мед. Ветивер, кедър и  мускус  са в основата на ценния аромат. 
В чест на 150 години от рождението на Рене Лалик, модната къща пуска нов аромат  Lalique Fleur de Cristal. Изискан и чист парфюм, който съответства на името си – кристално цвете. Женствената композиция на аромата е цветен букет от лилия, жасмин и бергамот с цитрусови ноти и база от амбра. Последният акорд на композицията е на кашмирено дърво. Флаконът е тежък, оформен с орнаменти от цветчета. 
Lalique Lion Pour Homme е класическа композиция от цитрусовото ухание на грейпфрут и бергамот и екзотична дървесина, истинска свежест и енергиен заряд. Сърдечните ноти са от момина сълза, жасмин и ирис. Шлейфът е от бяла ванилия, пачули, амбра и сандалово дърво.
Напишете вашия коментар