Най-странните аромати в света

nai-strannite-aromoti

За сега парфюми, ухаещи на марихуана или кокаин може да се намерят само в Грас – световната столица на ароматите. Затова пък парфюми, миришещи на бренди, на библиотека или барбекю се срещат и на други места на планетата.

Така американският производител на сосове Pork Barrel BBQ пуска на пазара аромат, посветен на хапването на барбекю. Оттенъците на подправки, месо и дим създават атмосфера на летен пикник на открито. Композицията звучи правдоподобно. Цената е 25 долара за 50 мл.
През 2012 г., в Ню Йорк, в търговския център Barney`s се появява колекцията Arquiste. Всеки от 6-те парфюма предава атмосферата на важно световно събитие. Например във флакона с надпис Aleksandr (January,1837) се съдържат оттенъци на дървесина, хвойна и кожа с акорди на круши и нероли. Именно така парфюмерите на компанията Givaudan си представят зимния ден в Петербург, когато поетът Александър Пушкин отива на дуел. Според автора на идеята Карлос Юбер, в парфюма са използвани такива екстракти на дървесина, които растат в Русия. Цената на флакона е 165 долара за 50 мл.
Карл Лагерфелд няколко пъти признава, че му е трудно просто да мине край стойностни книги. Личната му библиотека наброява около 30 000 тома. През 2000 година открива в Париж издателство и книжарница. Любовта си към книгите, Лагерфелд решава да увековечи в парфюми. Лагерфелд кани известния с нестандартните си идеи млад парфюмер Geza Schoen и го ангажира за създаването на парфюм, достоен за почитателите на книги. Така се появява Paper Passion  с аромат на мастило.
През 2012 г., във всички бутици на британската компания Penhaligon`s и в електронния ѝ магазин се появява Juniper Sling. Това е ароматна напитка на основата на три вида джин с добавени захар и вода. Композицията включва ноти на джин, бренди, плодове на хвойна, тръстикова захар, вишневи и кожени акорди, подправени с черен пипер и канела. Това е аромат, който може да се пие. Само дето цената му е 80 евро за 50 мл.
Първоначално ароматът Revolution бил част от едноименния арт-проект на американската художничка Лиза Кирк. Тя пътувала по света и навсякъде задавала един и същи въпрос: На какво мирише революцията? Отговорите, които получила били: на запалена гума, на кръв, на дим и разлагаща се плът. Парфюмерът Патрисия Шу събрала всички отговори в един аромат, който неочаквано са получил притегателен и необикновен. Метални акорди, прах и дим се смесват с аромата на тялото – получават се малко солени, но притегателни оттенъци. В началото флаконът бил представен във формата на самоделна бомба, но за широката публика бил заменен от проста стъклена колба, която струва около 50 долара за 12 мл.
 
Напишете вашия коментар