Съдържат ли парфюмите и одеколоните опасни съставки?

opasni systavki v parfimite
Случвало ли ви се е, след като впръснете парфюм по кожата си, да усетите неразположиение? Световъртеж? Или болка в главата? А задавали ли сте си някога въпроса дали парфюмите всъщност са безвредни? 
Работната група по околна среда (EWG) обяснява, че докато много популярни парфюми, одеколони и спрейове за тяло съдържат натурални есенции, в тях много често могат да бъдат открити и потенциално опасни химикали, някои от които – извлечени от петрол. На производителите им е позволено да откажат да уточнят съставките на своите продукти, за да успеят за да запазят търговската си тайна. Това значи, че клиентите не могат да се доверят напълно на надписите на етикета, съответно - не могат да разберат какви са рисковете от парфюма, който купуват.
„Може би ароматът на роза в действителност е извлечен от рози. Но може и да бъде нещо съвсем различно, съставено от което и да е от всичките 3 100 химични вещества на парфюмерийната индустрия. А съставките на тези вещества почти винаги са скрити от потребителя.“ – уточнявя EWG.
Кампания за безопасна козметика - коалиция, съставена от над 100 групи, се опитва да намери яснота по отношение на химикалите в козметиката, като провежда независими лабораторни изследвания. Проучванията установяват 38 тайни химикала, съдържащи се в 17 популярни аромата. Сред основните нарушители са: American Eagle Seventy Seven, които оглавяват списъка с 24 тайни химикала, следвани от Chanel Coco с 18 и Britney Spears Curious и Giorgio Armani Acqua Di Gio с по 17.
„Средно парфюмите съдържат по 14 тайни съставки, които не са обозначени на етикета“ – съобщава EWG. „Сред тях са химикали, които водят до хормонален дисбаланс и алергични реакции, но в продуктите за лична хигиена има и много други субстанции, които не са окачествени като безопасни“. От EWG добавят, че някои от неразкритите съставки са химикали с „опасни свойства или такива, които могат да се натрупват в човешките тъкани“. Сред примерите е диетил фталат, химикал, открит в тялото на 97% от американците, увреждащ сперматозоидите при мъжете, и кетон, който е установено, че се натрупва в мастната тъкан и майчиното мляко“.
EWG обяснява, че съставките, които не са аромати трябва да бъдат описани на етикета. Така производителите разкриват употребета на някои от химикалите, но други просто „ поставят в общата категория „аромати“.
EWG обвинява правителството на САЩ, като посочва, че Администрацията по храните и лекарствата „не е направила оценка на по-голяма част от тайните химикали, използвани в продукти, като пафюмите. Всичко това е възможно заради голяма вратичка в Закона за етикирането от 1973г., който изисква от компаниите да оповестяват козметичните съставки на продуктите, но освобождава от това ароматите“ – съобщава EWG. По този начин козметичната индустрия е запазила обществото в неведение по отношение на ароматните съставки, „дори и тези, които представляват потенциални рискове за здравето или се натрупват в телата на хората“. 
Повече информация по темата бихте могли да намерите на сайта на групата - www.ewg.org. Освен това в базата данни на EWG може да разберете повече за рисковете от химичните съставки на хилядите козметични продукти, които можете да намерите на всеки козметичен щанд на хипермаркетите. 
 
Напишете вашия коментар