Скритата сила на аромата

aromata
За Рейчъл Херц няма нищо по-хубаво от миризмата на...скункс. Тя свързва този специфичен аромат с един следобед, когато била на 5. „Слънцето грееше, птичките пееха, всички бяха радостни и вятърът духаше право в лицето ми“. Когато непознатата за нея миризма се е носела в колата, тя внезапно въкликнала: „Обичам тази миризма“. В този момент се е образувала връзката между щастливото пътуване в колата със специфичния мирис на скункс. Именно за тази връзка говори Рейчъл Херц в книгата си „Аромат на желанието“. 

Предизвикване на спомени

Миризмата няма някакво значение за човека, докато не осъществи връзка с нещо съществено за него. При първоначалната си среща с това нещо или ситуация, вие започвате да формирате нервни връзки, които свързват миризмата с емоциите. Лимбичната система е отговорна и за едното, и за другото. А обонятелният център въздейства директно с хипоталамуса - мозъчен център, участващ в образуването на нови спомени. 
На практическо ниво това означава, че можете да използвате вашето обоняние по време на тестове в училище например. Излследването на Рейчъл Херц в тази посока твърди, че способността ви да усвоявате информация може да бъде подобрена чрез някаква специфична миризма. Ето какво може да направите: да запалите малко тамян, докато се подготвяте за теста. След това да занесете малко етерично масло със същата миризма на теста. Това ще помогне по-лесно да си спомните изучения материал.
Можете също така да използвате миризмата, за да предизвикате спомен за човек, който ви липсва. За целта вземете блузата на човека или неговия любим парфюм. „Миризмата може да ви припомни лицето на този човек по-добре, отколкото, ако гледате негова снимка“ – казва Херц.

Връзката между ума и тялото

Като се има предвид връзката между емоциите и миризмата, не е изненадващо, че ако се появи проблем при едното, то твърде вероятно е да настъпи усложнение и при другото. Пълната загуба на обоняние често води до депресия. От друга страна, хората с тежка депресия често показват намалена чувствителност към миризми.
Като част от връзката между ума и тялото, обонянието може да се използва, за да повиши издръжливостта при болка. Всяка приятна миризма може да действа като разсейване и повишаване на настроението, но последните проучвания показват, че сладките аромати имат най-благоприятно въздействие. „Те намаляват болката като активират опиоидната система в мозъка“ – казва австралийският психолог Джон Прескот.
Можете също така да използвате вашето обоняние, за да си доставите моментно спокойствие, казва психоложката Памела Далтън. „Вземете отличителен аромат и го комбинирайте с успокояваща медитативна практика. След няколко такива практики ароматът сам ще ви отпуска, дори и да нямате време да медитирате в момента“.

Изберете своя аромат

Миризмата, която ви помага да се представяте по-добре на теста или с да се справяте по-лесно с болката, може да ви помогне и да създадете впечатление у другите. Изберете най-подходящия за вас парфюм внимателно. Мъхестите и дървесните аромати например имат земно ухание, докато мускусът загатва сексапил.
Ако искате да е запомнящ се, вземете аромат, който много от хората не са се сблъсквали. И не използвайте голямо количество от него. Това че вие привиквате с уханието след 15-та минута, не значи, че останалите не го усещат.

Ароматите имат различен ефект върху всеки, но тези естествени аромати са сред най-предпочитаните:

  • Ментата действа ободряващо. „Ментовият аромат увеличава дейността на мозъчния дял, който ни събужда сутрин“ – казва Брайън Рауденбуш, психолог. Негово проучване е показало, че трениращите бягат по-бързо и правят повече лицеви опори, когато усещат аромата.
  • Жасминът е помощник при заспиване. „Наше изследване показва, че аромата на жасмин в спалнята води до по-спокоен сън през нощта и по-високо ниво на бдителност на следващия ден“ – казва Рауденбуш. Други проучвания са установили, че ароматът увеличава мозъчните вълни, свързани с дълбокия сън. Можете да поръсите няколко капки етерично масло от жасмин върху възглавницата си и това ще ви помогне да спите по-добре.
  • Лавандулата е релаксираща.  Този аромат може да намали сърдечната честота. Използвайте аромата преди лягане за отпускане. Или вдишайте няколко пъти от него по време на почивка. Японски учени са установили, че помага за предотвратяване на следобедния спад в концентрацията.
  • Ванилията подбужда загубата на теглото. Херц е установила, че тя работи като заместител на удоволствието, което ще получите от яденето на сладки неща, но без калории. „Това не е ухание, което да използвате, ако сте гладни, защото може да ви накара да усетите дори още по-силен глад“ – казва тя. „Но ако сте имали един добър обяд, ароматът може да ограничи желанието ви за десерт след това“.
 
Напишете вашия коментар