Уд - екзотичната съставка на парфюмите

Вълшебният уд ухае едновременно на дървесина, дим, смола, кожа и мускус. 
Уд или агарово дърво се нарича както дървесината, от която правят благовония, така и маслото, което се извлича от нея. Това е рядко и много скъпо струващо масло. Продава се на цена от около 30 000 щатски долара за литър. Цената зависи от възрастта на самото дърво – колкото по-старо, толкова по скъпа е неговата смола. Ароматът се отнася към групата на афродизиаците. Не е случайно, че извличането на масло е древен процес, чиито тайни се пазят от хилядолетия. За свойствата на удовото масло може да се каже много. 
Използват го за заздравяване на рани, за възстановяване на кожата, за нормализиране на менструалния цикъл, отстраняване на депресията и за възобновяване на душевното равновесие след стрес. Приемат го и като лекарство при възпалителен процес на вътрешните органи. В Близкия и Далечен Изток използват уд от древни времена при астма и простуда, за ароматизиране на помещенията, а после и като съставка за парфюми, чийто аромат не може да бъде сбъркан. 
Вълшебният уд ухае на дървесина, дим, смола, кожа и мускус едновременно. И, ако до преди години, само арабските парфюми бяха облагодетелствани с тази съставка, то сега, благодарение на Том Форд, аромати с нота уд могат да се намерят в почти всички парфюмерийни къщи. Дали вече има синтетичен уд? Да, има, но ароматът му само се доближава до този на естествения уд. Oud Wood на Том Форд буквално отнесе парфюмерийните маниаци през 2007 година. Но истинската мода на използването а уд въвежда Романи Ричи през 2009 г., когато пуска аромата Midnight Oud под марката Juliette Has A Gun. През 2013 г., свои удови аромати пускат Lancome, Armani Prive, Roberto Cavalli, Valentino и Versace. Това доказва, че на съставката уд вече се гледа и от комерсиална гледна точка.

Удови аромати, които си струва да опитаме:

Montale Wood & Spices

Парфюмерът Pierre Montale пуска този силен аромат през 2015 г. Парфюмът е мъжки - тежък, сладък, подходящ за страстната натура на брюнетите. Към яркия уд, в композицията е добавен ливан, ветивер и сандал. Според експертите, такъв аромат трябва да излъчва мъжът в края на тежък ден. 

Pure Oud by Kilian 

Един от първите удове, аромат за мъже и жени, който се продава от 2009 г. Предназначен за тези, които ценят силата и строгостта на агаровото дърво. Но въпреки името, ароматът не е само на уд. Тук има още шафран и гуаяково дърво. В съчетание с агаровото дърво, композицията дава чистия и благороден аромат на старо дърво. Навярно такава е била миризмата на старите дървени сандъци, докарани от британските колонии.

Oud Saphir Atelier Cologne

Американската компания Atelier Cologne показа, че удовият аромат може да бъде свеж и да се използва рано сутрин. Екзотичната съставка придава на одеколона тръпчивост и дълбочина. Средните ноти на аромата са на бреза и жасмин, а базата се състои  също от бреза, но обогатена от ванилия.

Oud Satin Mood Maison Fransis Kurkdjian

Прочутият френски парфюмер Fransis Kurkdjian вече е пускал аромати с уд – кашмирени, копринени и кадифени. Oud Satin е плътен, гладък и лъскав като сатен. Това, от което ни се завива свят при този аромат, не е съставката уд, а съставката роза. В Oud Satin са комбинирани българска и турска роза, благодарение на които парфюмът е силен и съблазнителен, подходящ както за мъже, така и за жени. 

 

Напишете вашия коментар