Направете си парфюм от етерични масла

parfium-ot-eterichno-maslo

Да направите парфюм с етерични масла не е никак трудно. Може да създадете свой собствен и неповторим аромат за лична употреба. А защо не и да го подарите на приятел? Отидете в близкия магазин, в който се предлагат етерични масла, изпробвайте някои от тях, и изберете онези аромати, които ви допадат най-много.

1.Научете основното при създаването на парфюм

Научете реда на маслата. Когато правите парфюм от етерични масла, ще ви е нужно да следвате определен ред: започвате с основно масло, след това добавяте средните тонове и накрая – върховите нотки. Върховите нотки са тези, които усещате първи, когато помиришете парфюма.

Върховите нотки първи се докосват до сетивата, но бързо се разсейват. Средните нотки са „сърцето“ на вашия аромат. Те добавят топлина и пълнота на парфюма, а тяхното ухание е това, което се задържа. Базовите нотки се избледняват във времето, но след като всички други аромати са изчезнали, базовите нотки остават. Те често са по-силни ухания, като бор, мускус, кедрово дърво, сандалово дърво и др.

2. Използвайте шишенце с тъмен цвят

Този съвет е важен, тъй като тъмното шишенце ще помогне да се предпази аромата от светлината, идваща отвън. Уверете се, че разтръсквате парфюма си, преди да го нанесете, за да можете да смесите ароматите заедно. Опитайте се да съхранявате шишенцето далеч от пряка слънчева светлина.

3. Оставете ароматите да се смесят

Макар че можете да използвате парфюма си веднага, по-добре е да оставите ароматите да се смесят, преди да ги използвате. Ако желаете, можете да нанесете парфюма си веднага, но ароматът ще е по-слаб и отделните масла няма да имат достатъчно време да се съчетаят в един прекрасен аромат. Ето защо е по-добре да изчакате.

4. Научете предимствата на етеричните масла

 

eterichno-maslo

За разлика от обикновените парфюми, които траят дълго върху кожата ви, етеричните масла са по-малотрайни, защото са получени от изцяло природни съставки. В тях не се съдържат химикалите, които ги има в търговските парфюми. Така че, ако търсите нещо органично или натурално, етеричните масла са чудесни за вас. Освен това те предлагат и възможността да създадете много различни аромати.

Етеричните масла също така са подходящи за хора с чувствителна кожа, както и за онези от вас, у които се появяват негативни реакции в следствие от употребата им, като световъртеж, главоболи и др. Етеричните масла са натурални, така че можете да създадете разнообразие от аромати които кожата ви ще понесе много по-добре от търговските парфюми.

Парфюмите, които се предлагат, съдържат консерванти и други химикали, които запазват аромата по-дълго. Тъй като етеричните масла са добити от природата, уханието им избледнява по-бързо. За да запазите аромата им за по-дълго, можете да добавите естествени фиксиращи масла. Обикновено те са много остри като миризма, така че не е нужно да ги употребявате в големи количества, една-две капки са напълно достатъчни.

Как да си направите парфюм?

1.Добавете основните нотки.

Първата стъпка е добавянето на основните нотки. Много често те са земни ухания, които осигуряват дълготраен аромат. Обикновено съставляват от 5% до 20% от парфюма, но това основно зависи от вас. Някои хора избират да използват масло от гроздови семки или сладък бадем. Това са лични предпочитания и можете да експериментирате, за да видите какви аромати ви допадат. Ако не сте сигурни откъде точно да започнете, можете да следвате стъпките по-долу:

·         За свеж и тонизиращ парфюм - добавете 17 капки грейпфрут в шишенцето за парфюм.

·         За романтична и флорална смес – добавете 25 капки етерично масло от роза.

·         За чувствени земен аромат - добавете 20 капки от етерично масло от портокал.

2. Смесете средните нотки

Средните нотки са „сърцето“ на вашия аромат. Това е мирисът, който се усеща, след изчезването на върховите нотки. Някои хора избират да използват повече флорални ухания, но все пак това е въпрос на предпочитания. Много често средните нотки са най-голямата част от вашата смес (50% - 80%), но и това зависи основано от вас. Ето някои съвети, които можете да са ви полезни:

·         За свеж и тонизиращ парфюм добавете 14 капки от етерично масло от джинджър.

·         За романтична и флорална смес – добавете 10 капки от етерично масло от лайм.

·         За чувствени земен аромат - добавете 15 капки етерично масло от иланг-иланг.

3. Добавете върховите нотки

Последното допълнение към вашия парфюм са върховите нотки, които ще изчезнат бързо, но тях именно първо ще усетите, когато отворите парфюма. Върховите нотки обикновено са между 5% и 20% от сместа, но можете да добавите повече, или по-малко, в зависимост от вашите предпочитания. Някои хора избират плодови или освежаващи ухания за техните върхови нотки. Опитайте различни аромати, ако не сте сигурни в предпочитанията си, и вижте какво ще ви допадне най-много. Също може да последвате нашите съвети:

·         За тонизираща и свежа смес - добавете 10 капки от ветивер. Ветиверът е с гъста консистенция, освен това има фиксиращи свойства, което ще помогне на аромата да се задържи по-дълго.

·         За романтична и флорална смес  - добавете 10 капки ветивер.

·         За чувствени земен аромат - добавете 10 капки от кедрово дърво.

4. Експериментирайте с ароматите

Експериментирайте с различни видове аромати, докато не откриете какво точно ви харесва. Може би предпочитате повече уханията на дърво? Тогава подходящи за вас са етеричните масла от: ванилия, сандалово дърво и сладък бадем. Или повече харесвате лавандула, иланг-иланг и гроздови семки? Или най-много ви допадат плодовите аромати? В такъв случай чудесни ще са за вас етеричните масла от лимон, портокал, мандарина.

Ако сте създали чудесен аромат, но в следващия момент сте го смесили с друго масло, не се тревожете. Можете да добавите капка масло от портокал, който ще спомогне за това аромата да се неутрализира.

5. Добавете алкохол като консервант

Тази стъпка не е задължителна, но може да е от полза, ако искате аромата да трае по-дълго. Размерът на шишенцето ще определи какво количество алкохол да използвате. Ако използвате около 60 капки етерично масло, ще са ви нужни около 100 милилитра алкохол. Ако използвате само 20-30 капки етерично масло, може да добавите около 30-50 милилитра алкохол.

Свободни сте да използвате всякакъв вид алкохол, но би била добра идея да предпочетете вид, който ще се съчетае добре с вашия парфюм. Някои хора предпочитат водка, защото миризмата при нея почти липсва, но малко ром също е чудесно решение. Ако не сте убедени какво точно предпочитате, най-добре ще е да започнете с алкохол, който е без аромат.

6. Разклатете парфюма, преди да го използвате

След като сте добавили всички съставки към парфюма, първо го разклатете. Това ще позволи на ароматите да се смесят. Ако сте достатъчно търпеливи, оставете го да престои около месец, преди да го използвате. Можете и по-рано, но ако изчакате, ароматите ще станат по-силни, а миризмата на алкохол ще се изпари.

7. Направете си твърд парфюм.

В домашни условия също така можете да си направите твърд парфюм от пчелен восък и масло от жожоба. Някои хора използват маслото от жожоба само за своите течни парфюми, но при студено време то се втвърдява. Ето защо е по-добре да го използвате в твърди парфюми.

Ето рецепта, която можете да опитате: 4с.л. пчелен восък, 4с.л. масло от жожоба, 27-32 капки от сандалово дърво, 27-32 капки от масло от ванилия, 25-30 капки грейпфрут масло, 20-25 капки масло от бергамот.

Започнете с настъргване и разтопяване на восъка на водна баня и слаб огън. След това добавете масло от жожоба, докато напълно се смесят. Оставете сместа да се охлади под 48°С и след това продължете да добавяте и останала част от маслата. Съхранявайте в малък стъклен съд.

 

Напишете вашия коментар