Смокинята в парфюмерията

aromatite-na-smokinia
Смокиновото дърво започва своята история от епохата на Възраждането, когато са използвали дървесината му за производство на мебели. Но още по-рано, смокинята е на особена почит в древното Средиземноморие заради мекостта, сочността и полезните си свойства. В Средния Изток и до сега се смята за традиционно лакомство и деликатес. Освен уникалните си хранителни свойства, смокинята има чудесен аромат, добре оценен от парфюмерите. В парфюмерията ароматът на смокиново дърво се използва във формата на две различни съставки. Едната е свежа и миризмата ѝ напомня тази на ментата. Другата има леко горчиво звучене и е създадена от млечния сок на дървото. Много често тези компоненти се допълват от динамична дървесна или свежа жасминова нота. Най-ярките аромати със смокиня в състава си, съчетават едновременно топли и прохладни оттенъци. Това съчетание дарява спокойствие и усещане за отдих. Създава се впечатление, че това не е парфюм, а купа пълна със сладки плодове.
Първата композиция, създадена на основата на смокиня е ароматът Premier Figuier от популярната марка L`Artisan Parfumeur. Тази моно ароматна композиция е създадена от Оливия Джакобети и се смята за един от най-сполучливите парфюми със смокини. Ароматът пленява въображението и го пренася в Гърция – ярки слънчеви дни с песни, идеално чисто прохладно море  и сладки зрели плодове. Ароматът е допълнен от оттенъци на кокос. Талантливият парфюмер Оливия Джакобети създава още по-наситена и ярка интерпретация на този парфюм: Premier Figuier Extreme.
Un Jardin en Mediteterranee от Hermes  е един от най-необикновените и оригиналните в парфюмерията. Композицията е създадена от Жан Клод Елен като първа от линията „Градините“. Този незабравим аромат на свежи смокини започва с малко горчиви оттенъци, напомнящи за чудесни средиземноморски пейзажи. Парфюмът е прохладен със свежи растителни ноти.
Wild Fig&Cassis от Jo Malone е двоен аромат, построен на базата на контрастите. Ароматът е интересен с това, че успешно съчетава в себе си сладостта на смокинята и киселото звучене на касиса.
Guerlain съединява смокинята с пудровия ориз и сладката ванилия, в резултат на което се появява дръзкото творение с името Figure Iris, от колекцията Aqua Allegoria.
В композицията от Comptoir Sud Pacifique - Coco Figue заедно със смокинята, участват и оригинални тропически акорди, които напомнят за незабравим отдих на райско крайбрежие. Тази линия на тропически композиции е затворена в специални алуминиеви флакони, удобни при пътуване. Всички аромати от серията са уникални и с помощта на уханието, разказват за различни екзотични места на планетата.
Ароматът Fig Apricot на марката Fresh, заедно със смокинята са съчетани сочни летни плодове. Необикновено апетитен  аромат, ухаещ на смокиня и сладка праскова.
Смокинята се появява в такива композиции като Versace Versence, Marc Jakobs Men, Island Capri от Michael Kors, Pulp Byredo, Womanity Thierry Mugler. Горчив и сладък, сух и сочен, ароматът на смокинята се отличава с многообразието си. Но едно със сигурност може да се каже – смокинята очарова с екзотичната си чувственост и това прави парфюмите с нейно участие много популярни.
 
Напишете вашия коментар