Тайната зад съставките на парфюмите

taini-parfiumni-systavki

Имайки предвид съставките, които се използват за направата на парфюмите, не без основание можем да заявим, че парфюмерийната индустрия допринася много за насилието над животните.

С малкото информация (или липсата на такава), която се дава на опаковката, е много трудно да намерите парфюм, който не ощетятва животните, измежду стотиците красиви шишенца на различните брандове. Факт е, че много производители, които призовават да не се тестват продуктите върху животни, могат да наемат съвсем законно тестове от друга компания, или да използват тествани животински съставки. А това допълнително усложнява задачата ви да намерите парфюма, какъвто желаете.

Тайни съставки в парфюмите

С имена, като цивета и амбра, е малко вероятно повечето потребители дори да се запитат за източните на съставките, използвани в лабораториите, в които се създават парфюмите. Но тестването върху животни не е единствената проява на нехуманно отношение. Много компании скриват зад различни имена издевателствата, които извършват върху животните, за да се сдобият с ценните аромати, най-често получени от жлезите им. Такива са меда и мускусът например. Различните видове мускус много често могат да бъдат открити и под наименованията: амбра, цибетка, боброва.

Целта на мускуса е да добавя чувствена нотка на парфюмите, в които се използва. Но какво по-чувствено от аромат, добит от аналните жлези на животните?

Имената, които се изписват на опаковката, имат за цел да скрият истината от очите на потребителите. Така че, когато следващия път търсите подходящ аромат за себе си, спомнете си за следните наименования, които са едни от най-често употребяваните съставки в парфюмите:

Civet (Цивета)

Мускусната секреция е добита от аналната жлеза на африканската цивета. Тези бозайници често се държат затвори в тесни клетки в продължение на години, за да се събере достатъчно материал от жлезата. Мускусът се добива или като се убият животните и се се отстранят техните анални жлези, или чрез болезнено остъргване на секретите от жлезите.

Мускусът от животното се използва като ароматизиращ и стабилизиращ агент при някои парфюми.

Castoreum (Боброва)

Боброва е секреция от жлезите на бобрите, които  са залавяни и убивани, заради тази секреция.

Според различни източници, някои от парфюмите , в които се съдържа това вещество, са: Magie Noire, Emeraude, Chanel Antaeus, Cuir de Russie, Lancôme Caractère, Givenchy III, and Shalimar, Hechter Madame.

Ambergris/ Amber (Амбра)

Амбра е секрет от стомашно-чревния тракт на кашалотите. Веществото понякога се добива от фекалиите, но в повечето случаи се взима от убити китове, в резултат на което много силно намалява тяхната популация.

Тази съставка се използва като фиксатор в някои парфюми с цел по-дълготраен аромат.

Hyraceum / African Stone (Хирацеум)

Добива се от утаени фекалии на животното дамани – малък бозайник, населяващ територията на Африка.

Мускус

Мускусът се добива от мускусните елени. Въпреки че той се съдържа само в жлезите на мъжките елени, женските също са убивани неволно в преследването на мускус. Тази широко разпространена практика е довела до унищожаването на десетки хиляди елени.

Алтернативи на животинските съставки в парфюмите

parfiumni-sastavkiНякои производители на парфюми твърдят, че правят синтетични заместители на животинските мускуси. Но поради липса на достатъчно информация върху опаковките, няма как да сте абсолютно сигурни. Дори и да се свържете с производителя директно, ще е трудно да установите дали информацията, която получавате, е вярна.

Ако не сте склонни да се откажете от любимия си парфюм, убедете се, че сте положили достатъчно усилия, за да направите наистина добро проучване относно начините, по които компанията добива съставките си.

Друг вариант е просто да си създадете свой собствен парфюм в домашни условия, с натурални съставки. Можете дори да се опитате да пръсъздадете уханието на любимия си парфюм. Просто потърсете основните нотки, които се съдържат в него и етерични масла, които ще са ви необходими. Възможно е и да не се получи същия, но със сигурност ще сте приятно изненадани от резултата.

Така ще разберете, че няма да е нужно да се жертват животните, заради едно хубаво ухание. Защото ароматите, които ни дарява природата, са не по-малко приятни.

Но ако тази идея не ви допада; ако парфюмът, който създадете, не е вашият, винаги можете да се насочите към някои веган парфюми, които много надеждни веган компании предлагат. Тези парфюми стават все по-популярни напоследък. А и кой не би искал да използва аромат, лишен от жестокост към животните? Кой не би искал поне по някакъв начин да допринесе за спасяването на тези невинни същества?


Напишете вашия коментар