Защо парфюмите имат различна миризма за всеки човек

razlichni-aromati

Човешкият нос има 400 различни рецептора, така че всяка една промяна може да бъде с голямо значение.

·         Изследване, публикуван от Monell Chemical Senses Centre във Филаделфия открива, че за един човек дадено нещо може да има прекрасен аромат, а за друг – отблъскващ.

Несъмнено сте се питали защо не успявате да изберете правилния парфюм за любимия човек. Е, учените вече може би имат отговор на този въпрос. Но това, разбира се, няма да ви улесни в избора ви.

Всички ние си мислим, че знаем какъв е ароматът на повечето неща. Но за някой друг същото шишенце парфюм, или парче сирене, или чаша вино, може да мирише по съвсем различен начин. Американските учени са установили, че хората усещат миризмите по съвсем различен начин. Тяхно изследване, публикувано в Nature Neuroscience, показва, че 30% от рецепторите за аромат се различават между двама души. Всеки отделен рецептор може да промени начина, по който човек възприема миризмата.

Др. Джоел Майнланд, молекулярен биолог в Monell Chemical Senses Centre във Филаделфия, казва: „Има много голяма разлика между това какво за подушвам и това какво вие подушвате. Вариациите бяха наистина изненадващи за нас – 30 на сто от рецепторите са различни между всеки отделен човек. Това е много голям брой“. И допълва: „Активизацията на тези 400 рецептора определя както интензивността на миризмата, така и качеството –  дали мирише на ванилия или пушек например. Това важи за десетки хиляди различни миризми, които пресъздават всички аромат около нас“.

„Промяната на един единствен рецептор означава, че някои хора усещат миризма на сандалово дърво, докато други – на урина“. „Много е индивидуално“ – казва още Майнланд. И допълва: „За един определена миризма може да се окаже много лека и приятна, докато за друг – силна и отблъскваща“.

Изследователите клонирали 511 рецептора и ги вградили в приемни клетки в лабораторни условия. След това измерили как всеки един рецептор реагира на 73 различни миризми. Те открил 28 различни начина, по които всеки набор от рецептори би могъл да реагира на различните миризми. Екипът използвал математически модел, за да екстраполира данните и посочил резултат от 140 от общо 400-те различни рецептора. Това прави около 30% при всеки отделен човек. Др. Майнланд казва, че резултатите могат да позволят на учените да създадат различни  миризми. „Целта в дългосрочен план е да се разбере как рецепторите кодират молекулите на миризмите достатъчно добре. Така ще успеем да създадем аромат, какъвто ние желаем, чрез директно манипулиране на рецепторите“. 

Напишете вашия коментар